Det regnar pengar över Sverige!

Published by: 0

Miljardären från Hällevadsholm ger bort sina pengar

Finansmannen Per Arwidsson, 62, från Hällevadsholm tömmer plånboken. Genom att testamentera bort sina miljarder vill han skapa ett trevligare Sverige. – Vi måste skapa stadsmiljöer som folk kan njuta av, säger Per Arwidsson.

1990 berättade Bohusläningen historien om hur Per Arwidsson från Hällevadsholm skaffade sig en förmögenhet genom att med lånade pengar köpa och sälja fastigheter.

24 år senare vill finansmannen, som både föddes och startade sin yrkesbana i föräldrarnas lanthandel i Hällevadsholm, dela med sig av sina miljarder.

Genom “Birthe och Per Arwidssons stiftelse” ska hans pengar utveckla nya stadsmiljöer som människor kan trivas i.

– Titta på en stad som Uddevalla. Där man har blåst bort hela centrum och i stället smält upp stora lådor på Torp. Det är inget kul. I en stad ska du kunna gå runt och njuta, dricka kaffe och ta del av kulturyttringar. Jag hoppas att stiftelsen kan skapa en riktig dialog mellan vanligt folk, stadstjänstemän, politiker och byggare om hur vi vill leva i framtiden, säger Per Arwidsson som efter intervjun i Bohusläningen 1990 har hållt en låg profil i media.

I stiftelsens styrelse, där han själv kommer att sitta som ordförande, hittas flera tunga namn som till exempel Stockholms stadsarkitekt Karolina Keyzer och chefen för Liljevalchs konsthall i Stockholm, Mårten Castenfors.

– Stiftelsen ska arbeta med stadsbyggnad, arkitektur, landskapsgestaltning, konst och humaniora. Till en början tillsätter jag 20 miljoner kronor och sedan kommer jag att testamentera stora delar av min förmögenhet när jag ser att allt kommer igång ordentligt.

Genom att bjuda in utländska och svenska arkitekter och konstnärer på årliga seminarier vill Per Arwidsson bygga upp en ny kompetens. En kompetens som tillsammans med ekonomiska bidrag ska leda svenska städer i rätt riktning.

– Det var inte så kul när det var byggkranarnas längd som var avgörande för hur husen skulle se ut, vilket var fallet under miljonprogrammet. Nu ska vi bygga rätt så mycket i Sverige igen. Bara i Stockholm ska vi bygga 140 000 lägenheter till 2030 och då gäller det att inte upprepa samma misstag, säger Per Arwidsson.

Trots att han redan som 18-åringen lämnade Hällevadsholm för studier i Stockholm, där han stannat kvar, är banden starka till Bohuslän.

– Mitt föräldrahem står kvar precis likadant som när jag växte upp och jag har nästan dagligen kontakt med min bror som sköter om fastigheten som numera arrenderas ut till en Ica-butik, säger Per Arwidsson.

Att han planerar att skänka bort större delen av sin förmögenhet betyder inte att hans hemtrakter behöver bli utan hans miljarder.

– Jag hoppas få vara med länge till. Det är affärer och sådant här som jag tycker är roligt. Jag kommer förhoppningsvis att tjäna ännu mer pengar. Det är klart att det finns saker att göra där nere också, men just nu ska vi bygga upp stiftelsen och arbeta med de frågorna, säger Per Arwidsson.